Heb jij nog steeds opdringerige pop-ups op je website?

Edwin Pijpers SEO Tags: , ,
0
vrouw met smartphone

Veel websites hebben ze en ze zijn erg handig als je bijvoorbeeld je mailinglijst wilt opbouwen, precies ik heb het over pop-ups. Door veel mensen worden ze als vervelend ervaren en je kan niet ontkennen dat ze je er eigenlijk van weerhouden om te lezen waar je eigenlijk voor op de website kwam. Dit is dan ook de reden dat Google sinds 10 januari van dit jaar websites die indringende pop-ups gebruiken op de mobiele versie met een lagere positie in de zoekresultaten bestraft. Heel vervelend voor bedrijven die hiervan afhankelijk zijn, maar Google zet het belang van de gebruiker voorop. Als iemand een zoekopdracht uitvoert in Google en dan klikt op een link, dan moet die gebruiker ook de content voorgeschoteld krijgen die hij kan verwachten en niet een opdringerige pop-up met een advertentie of verzoek om e-mailadres die het hele scherm of een groot gedeelte van het scherm bedekt.

Wat zijn dan opdringerige pop-ups?

Voor alsnog bestraft Google alleen het gebruik van opdringerige pop-ups op de mobiele versie van je website. Dit komt omdat steeds meer zoekopdrachten uitgevoerd worden vanaf een smartphone of tablet. Maar wat is dan eigenlijk een opdringerige pop-up? De pop-up moet een groot gedeelte van het scherm bedekken en het daarmee onmogelijk maken om de content op de website te bekijken. Hier zijn een aantal voorbeelden:

plaatjes van mobiele websites met pop-ups

Op deze plaatjes zijn alleen advertenties te zien, maar het geldt voor alle pop-ups van dit formaat, dus ook voor je e-mail opt-in formulier. Er is nog een aantal pop-ups dat wel gebruikt mag worden zonder dat dit bestraft wordt, mits dit verantwoordelijk ingezet wordt. Dat zijn de pop-ups voor cookie meldingen, pop-ups voor leeftijdsverificatie en pop-ups die slechts een klein gedeelte van het scherm bedekken. Hier zijn enkele voorbeelden:

Wat zijn de alternatieven?

Gelukkig zijn er wel alternatieven die je kan inzetten om het gebruik van opdringerige pop-ups te vermijden.

Opt-in bar

Een opt-in bar is een balk die aan de boven- of onderkant van de website getoond wordt en slechts een klein gedeelte van het scherm bedenkt, zoals te zien is in de laatste uitzondering in bovenstaande foto. Deze manier zal misschien niet zo goed converteren als de opdringerige versie, maar als je iets geeft om je positie in de zoekresultaten dan kan je beter van deze opt-in bar gebruik maken.

Opt-in blok

Je kan een opt-in formulier een plek geven op je website waardoor de bezoeker deze tijdens het scrollen tegenkomt, bijvoorbeeld tussen 2 alinea’s. Op deze manier wordt het formulier onderdeel van je pagina en bedekt het formulier niet de inhoud hiervan.

De twee-traps pop-up

Bij deze vorm komt de pop-up pas tevoorschijn nadat je een handeling hebt verricht, zoals het klikken op een link of knop die aangeeft dat je je kan inschrijven op de nieuwsbrief.

Ik hoop dat ik je hiermee enigszins op weg heb kunnen helpen in het zoeken naar een alternatief voor de opdringerige pop-ups op je website om zo je positie in de zoekresultaten van Google iets te verbeteren. Ik zal regelmatig tips publiceren om je website te verbeteren, wil je hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief of like de Facebook pagina.

 

Bron afbeeldingen: Pixabay, Google Webmaster Weblog

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *